RSS

Nuffnang

borak kosong

sumber :-

borak kosong


Awek ini relaks aje walaupun di ancam untuk dibunuh

Posted: 09 Apr 2014 09:00 PM PDT

Sungguh menegangkan peristiwa penganacaman bunuh warga di jalan oleh seorang penjahat yang mengancam akan membunuh  seorang wanita dengan pisau pemotong daging. Perisiwa ini terjadi di  Yunan, Barat China, dan berakhir dengan penyelamatan oleh seorang polis yang berpakaian orang biasa. 


Inilah saat-saat menegangkan saat warga diancam akan dibunuh
Tagih air mayat

Posted: 09 Apr 2014 05:01 PM PDT

Kuala Terengganu: Air mandi mayat dijadikan ubat. Itu fahaman khurafat segelintir umat Islam di negeri ini yang masih menular dan sukar dibendung sejak puluhan tahun lalu.
Air mayat yang kotor dan berkuman itu digunakan semula sebagai air mandi kononnya untuk menghilangkan rindu kepada si mati, merawat kanak-kanak yang terkena badi mayat, sebagai air penerang hati dan mengubat ketagihan dadah.
Malah, ada juga ada yang meminta tali pengikat kain kafan dan sarung tangan digunakan tukang mandi mayat untuk membersihkan dubur si mati, juga dengan alasan dibuat ubat.

Tukang mandi jenazah wanita, Indong Awang, 66, yang berpengalaman selama 17 tahun dalam bidang itu, berkata, ada juga individu yang percaya air mandi mayat mampu menyembuhkan penyakit AIDS.
Foto
INDONG (kanan) menunjukkan kain yang dijadikan tali untuk mengikat jenazah manakala pembantunya Siti Nor menunjukkan air mandian yang ditadah di dalam jag.

"Perbuatan khurafat ini sudah lama berlarutan dan masih berlaku sekarang, menyebabkan kami serba salah. Ini kerana apabila kami menolak permintaan mereka, ada yang marah dan ada juga berkeras melakukannya sendiri," katanya.
sumber : mymetro

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 ulasan:

Catat Ulasan

Categories