RSS

Nuffnang

- Blog Hanz -

sumber :-

- Blog Hanz -


Rombakan Kabinet Pada Bulan Jun 2014?

Posted: 05 Jun 2014 11:06 AM PDTRombakan Kabinet Pada Bulan Jun 2014? | Rombakan Kabinet yang dinanti-nantikan, akan dilakukan sebelum bermulanya bulan puasa, dijangka akan melihat dua menteri baharu dan memberi kesan kepada sehingga tiga menteri yang sedang berkhidmat ketika ini.
Sumber Putrajaya berkata, Perdana Menteri yang kembali semula selepas kejayaan lawatan beliau ke China, sedang meneliti butiran lebih terperinci mengenai perubahan itu yang pastinya akan melibatkan Presiden MCA dan Gerakan.
Presiden MCA, Datuk Seri Liow Tiong Lai dan Presiden Gerakan, Datuk Mah Siew Keong yang memenangi Pilihan Raya Kecil (PRK) Teluk Intan yang akan diberikan kerusi dalam Kabinet.
Dengan sambutan yang begitu baik diterima beliau sewaktu di China, dan potensi yang luas bagi perdagangan antara Malaysia dan China juga ada keperluan untuk mewujudkan perwakilan Cina dalam Kabinet. 
Najib juga dijangka akan mengisikan tiga jawatan timbalan menteri 'yang masih kosong' sejak pilihan raya umum lalu.
Jawatan berkenaan adalah Kementerian Kewangan, Kementerian Pelancongan dan Jabatan Perdana Menteri.
Menurut sumber Putrajaya yang sama mencadangkan bahawa seramai tiga menteri yang sedang berkhidmat ketika ini, dua daripada mereka adalah senior, mungkin terjejas di dalam rombakan itu.
Menteri-menteri tersebut dari Umno tetapi sebarang rombakan yang melibatkan mereka tidak akan menjejaskan kuota Umno dalam Kabinet.
"Ia amat sukar untuk meramalkan PM. Beliau begitu membisu tetapi beliau mungkin ada untuk bertindak balas terhadap rasa tidak puas hati di kalangan ahli Umno mengenai beberapa menteri ini," kata sumber itu.
Najib tidak mungkin akan mengembangkan lagi jumlah kerusi Kabinet untuk menampung permintaan bagi jawatan-jawatan itu. Kabinet sekarang ini sudah mencukupi dengan 32 menteri dan 26 timbalan menteri.
Sementara itu, media akan memantau rapi apabila Najib akan menghadap Yang di-Pertuan Agong bagi mendapat perkenan Baginda sebelum beliau meneruskan dengan rombakan Kabinet.
Sumber Putrajaya percaya bahawa rombakan itu akan dibuat pada bulan ini untuk memberi masa kepada menteri-menteri baharu masa untuk mempelajari dan memahami tugasnya, yang biasanya selama enam bulan sebagai tempoh dijadikan penanda aras.
"Pada masa mereka memahami perkara dan perjalanan kementerian, ia sudah akan menjelang akhir tahun ini.
"Adalah lebih baik pelantikan dibuat tidak lama lagi supaya Kabinet boleh diwakili kaum Cina dan semua orang boleh bergerak ke hadapan," kata seorang pemerhati.
Beberapa menteri berkata, di sebalik spekulasi satu rombakan akan berlaku, Perdana Menteri tidak bercakap mengenainya semasa mesyuarat mingguan diadakan.
"Kami juga ingin tahu sama ada kita akan berada di dalam kementerian kami atau sekiranya kami akan diberikan portfolio baharu atau digugurkan," kata seorang menteri yang tidak mahu dikenali - mStar online
Also See and Read This : READ MORE

Cara Buat Pinjaman Skim Pembiayaan Mikro-i Bazar Ramadan 2014

Posted: 05 Jun 2014 10:38 AM PDTCara Buat Pinjaman Skim Pembiayaan Mikro-i Bazar Ramadan 2014 | Dipetik dari BH online & Utusan Malaysia, Berita baik untuk peniaga kerana baru sahaja tadi Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak melancarkan Skim Pembiayaan Mikro-i Bazar Ramadan 2014 di Bangunan Perdana Putra.
TUJUAN PINJAMAN SKIM PEMBIAYAAN MIKRO-i BAZAR RAMADAN 2014
Skim pinjaman ini disediakan khusus untuk penjaja dan peniaga kecil yang berniaga juadah berbuka puasa pada bulan Ramadan ini. 
Skim ini adalah platform yang disediakan oleh kerajaan melalui Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan kepada penjaja dan peniaga kecil bagi menambah sumber pendapatan pada bulan Ramadan. 
Najib berkata, skim yang dinamakan Skim Pembiayaan Mikro-i Bazar Ramadan adalah pinjaman tanpa faedah yang disediakan khusus untuk penjaja dan peniaga kecil berniaga juadah berbuka pada bulan Ramadan. 
CARA BUAT PINJAMAN
 "Permohonan boleh dikemukakan di cawangan Bank Rakyat dan boleh mendapat kelulusan sehingga RM3,000. 
"Bayaran balik iaitu 50 peratus perlu dijelaskan sebelum tamat bulan Syawal dan baki 50 peratus lagi sebulan selepas bulan Syawal,"
Permohonan juga boleh dibuat melalui persatuan penjaja dan peniaga kecil di daerah dan negeri di seluruh negara.Also See and Read This : READ MORE

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 ulasan:

Catat Ulasan

Categories